Alles over de rijsttafel

De rijsttafel is een uitgebreid gerecht vol met heerlijke Indische gerechten. De rijsttafel wordt vaak geserveerd op een grote tafel en bevat voornamelijk rijst, nasi, bami en een keur aan bijgerechten. Maar wat is de geschiedenis van de rijsttafel? En hoe wordt hij meestal gegeten? 

Waar komt de rijsttafel vandaan?

De rijsttafel komt uit de ‘Nederlands-Indië’ tijd. Tijdens de periode van 1945 tot 1949 voerde Nederland een oorlog in Indië. De Indische rijsttafel werd gereserveerd aan de kolonisten. Nederland kwam hierdoor in aanraking met de Indonesische keuken. Een combinatie van de Indonesische, Indische en Nederlandse keuken werden uiteindelijk de rijsttafel zoals we hem nu kennen. In de loop van de jaren zijn de gerechten aangepast aan de Westerse smaak. De rijsttafel is dus eigenlijk een mengeling tussen de Nederlandse en Indonesische keuken.

Hoe ziet een rijsttafel eruit?

Bij een rijsttafel vormen witte rijst, bami en nasi de basis. Daarnaast worden allerlei bijgerechten geserveerd.

Allereerst vleesgerechten in de vorm van sateh: vlees of vis op een stokje. Sateh kan worden gemaakt van rund, kip, varken of vis. Ook worden er vaak andere vleesgerechten zoals de varkensgerechten bapi ketjap of pangang toegevoegd. 

Er worden diverse groentegerechten geserveerd bij de rijsttafel. Denk hierbij aan Foe Yong Hai, Tahoe, Atjar of gemarineerde groene boontjes. Het mooie van een rijsttafel is dat voor alle vette gerechten, vaak een licht verteerbare tegenhanger te vinden is. Dit omdat de balans in de rijsttafel essentieel is voor het succes ervan.

Naast verschillende hoofdgerechten worden er ook bijgerechten geserveerd. Heerlijke sauzen, zoals bijvoorbeeld sateh, maar ook ketjap en de welbekende kroepoek. Een leuk feitje is dat men in Indonesië wel honderden soorten kroepoek kent. In Nederland eten we eigenlijk alleen de ‘naturel’ variant. Deze zie je dan ook vaak terug in de bij ons bekende rijsttafel.

Zoals je ziet is de rijsttafel zeer gevarieerd en zit er voor iedereen wat bij. Wanneer je een ieder blij wilt maken, bijvoorbeeld bij een catering, is een rijsttafel een goede keuze.