Vca basis of vol: welke moet je hebben?

vca basis

Een vca certificaat is in sommige sectoren zeker geen overbodige luxe. Het is namelijk een manier om als professional aan te tonen dat jij veilig en verantwoord kan werken en de risico’s van je sector kent. De vca basis en de vca vol kunnen beide zowel klassikaal als online gehaald worden. 

vca basis

Wat is vca?

Vca staat in het kort voor Veiligheid Checklist Aannemers. Door de jaren heen is de betekenis die aan het woord Veiligheid wordt gegeven steeds ruimer geworden. Tegenwoordig staat de letter V van het drieletterige woord vca dan ook zowel voor Veiligheid, als ook voor Gezondheid en Milieu. Het is ook al lang niet meer alleen iets dat door aannemers wordt gebruikt. In de bouw, de elektrotechniek en andere sectoren is het verplicht of aan te raden. 

Vca basis of vol

Er zijn een aantal soorten vca diploma’s die je kunt behalen. Welke voor jou het beste is, hangt ervan af hoeveel ervaring je al hebt, of je als zelfstandige werkt en of dit vanuit je werkgever wordt geregeld. Het hangt dus ook nauw samen met je functie. In de meeste gevallen is de vca basis voldoende maar mensen die bijvoorbeeld leidinggevende zijn doen er goed aan om ook de vca vol erbij te halen.