Kweken met LED groeilampen

led groeilampen

Vandaag de dag wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Led verlichting. Zo ook bij het kweken van groenten en andere gewassen. Led groeilampen worden dan ook steeds meer ingezet bij grote kwekerijen, maar waarom eigenlijk? Welke voordelen zijn er bij het kweken met een led spectrum? Hieronder noemen we een aantal voordelen van het kweken met led groeilampen.

De voordelen:

  • Led verlichting verbruikt minder stroom. Hierdoor zijn de kosten bij het kweken op ledverlichting een stuk lager.
  • Leds geven minder warmte af. Hierdoor is het klimaat in bijvoorbeeld een kweeksysteem makkelijker te regelen.
  • Led groeilampen hebben een langere levensduur dan de normale kweeklampen (hps).

Het gebruik maken van led verlichting bij het kweken van gewassen kent dus een drietal duidelijke voordelen, maar zijn er eigenlijk ook nadelen bekend?

De nadelen:

  • Het aanschaf van led groeilampen ligt beduidend hoger als hps lampen. Daarentegen heeft led verlichting ook een langere levensduur.
  • De opbrengst van de vrucht aan de plant is in veel gevallen minder van formaat/gewicht dan kweken met hps verlichting.
  • Het kweekschema van een plant is langer dan kweken met hps verlichting.

Zowel ouderwets hps verlichting als de nieuwe led groeilampen hebben voor en nadelen. Laat gerust in een reactie hieronder weten wat jij vindt van deze voor en nadelen. Misschien ken je er zelf nog wel meer welke lezers kunnen helpen bij het beslissen van de soort groeilamp.